Pagina's

vrijdag 18 januari 2019

Blacklist

Blacklist


Blacklists, nuttig of juist niet?

Regelmatig kom je op internet oproep voor of vermeldingen van zogenaamde blacklists tegen waar fotografen en/of modellen op staan die zich zacht uitgedrukt niet aan de regels houden.

Het idee is op zich goed

Het idee van een dergelijke blackist is op zichzelf natuurlijk zeer sympathiek De doelstelling is het voorkomen van problemen voor wel integere personen. Helaas kan een blacklist uiterst vervelende juridische gevolgen hebben.

Alleen de rechter mag een oordeel vellen

Een blacklist bevat al dan niet impliciet toch beschuldigingen over mensen. In het algemeen ernstige beschuldigingen, anders zouder deze personen niet op die blacklist komen. Dus hoogstwaarschijnlijk worden ze hierop ook beschuldigd van strafbare feiten. En dan ontstaat er een probleem. Je mag in nederland namelijk pas een beschuldiging over iets strafbaars uiten als dat door de rechter is goedgekeurd. Met andere woorden, je mag iemand geen aanrander noemen als de rechter daar geen vonnis in heeft gewezen. En zelfs dan moet je nog enorm uitkijken in welke context het gebeurt.

blacklists

Anoniem is zinloos

Ook als je het anoniem doet werkt het niet want de organisatoren zullen altijd je gegevens aan de politie moeten verstrekken als de beschuldigde een klacht wegens smaad tegen je indient. Kortom, wees heel voorzichtig aan het meewerken aan dat soort beslist goed bedoelde initiatieven.

Kijk uit voor hoge boetes

Als de beschuldigde echt vervelend gaat doen en zaken als zaakschade etc. aan kan tonen dan kan de boete en vergoeding in de tienduizenden euro’s lopen.

Alleen naar de politie stappen kan werken

Kortom, bij problemen die eigenlijk op een blacklist thuis zouden horen is er maar één echte weg, namelijk de directe weg naar de politie om te proberen om aangifte te doen. Soms lukt dat. Vaak helaas ook niet en strandt een aangifte op de beruchte “andere prioriteiten”.