Pagina's

vrijdag 18 januari 2019

Figurant

Figurant

Een figurant is een levend deel van het decor

Een figurant is iemand die een minimale rol speelt bij opnames van film en studio-opnamen van bijvoorbeeld de televisie. Het leven van de figurant staat bekend als een gebeuren waar wachten een zeer belangrijke rol in speelt. De vele wisselingen van decor en het steeds weer opnemen van bepaalde scene’s die niet goed zijn kan behoorlijk slopens zijn.

Rijk word je er niet vak

Voor het inkomen moet je het al helemaal niet gaan doen. Met 25 euro per dag bruto zonder reiskostenvergoeding is het vaak al bekeken. Het werk van figurant moet je dus alleen doen als je het leuk vindt.

Een springplank naar meer is het niet

Figurant zijn is zeker geen springplank zoals wel eens gesuggereerd wordt. Integendeel, de klacht van veel figuranten is naast de lange wachttijden ook het feit dat men je zo weinig ziet staan en nauwelijks rekening met je houdt.

figurant

Kun je nog klappen? Klap dan mee

Een apart soort figuranten is de groep die geworven wordt om spontaan te applaudiseren als daarom gevraagd wordt. Meestal doordat er een lampje gaat branden. Bij veel presentatoren en artiesten staat deze groep figuranten wat denigrerend bekend als het klapvee. De vergoeding is in het algemeen dramatisch laag en je moet wel heel dichtbij wonen om te voorkomen dat de reiskosten hoger zijn dan de vergoeding.

Het kan een leuke hobby zijn

Figurant zijn kan een leuke hobby zijn als je wat achter de schermen van tv-programma’s of het maken van speelfilms wilt kijken. Het kan grappig zijn jezelf een keer door het beeld te zien lopen bij een speelfilm. Maar zie het als een hobby en verwacht er niet meer van dan dat.

Figuranten voor reconstructies

Ook is er nog een speciale groep figuranten waar wat hogere eisen aan gesteld worden. Dat is de groep figuranten die gebruikt worden voor reconstructies. Het vroegere programma van Peter R. de Vries was hier bekend om.

Een figurant is waarschijnlijk niet echt een model

Het mag duidelijk zijn dat dit werk van figurant uiteindelijk niet echt veel met modelwerk van doen heeft alhoewel het er meestal wel onder gerekend wordt.