Pagina's

vrijdag 18 januari 2019

Moodboard

Moodboard


Een vorm van visualisatie

Een moodboard wordt ook wel een fotocollage genoemd. Een moodboard is vorm van een manier van visualisatie met behulp van tekeningen, andere collages, teksten, foto’s en dergelijke. 

Er wordt dan een concept, een idee, een gedachte of een gevoel gevisualiseerd. Doel is ook vaak om een soort van sfeertekening te geven. Het beschrijven van sfeer in tekst is niet zo eenvoudig en visualisatie kan dan veel doen. Het grote gevaar daarbij is echter toch een flink verschil van interpretatie.

Meestal staat in deze context van de modellenfotografie het resultaat dat de fotograaf wil behalen centraal.

moodboard

Moodboards zijn niet onomstreden

Sommige fotografen zweren erbij, anderen zien het als het imiteren van het werk van anderen en komen liever zelf met een origineel idee. Die groep moet helemaal niets van het moodboard hebben. 

In de praktijk gaat het meestal als volgt: Als model ontvang je een A-viertje met diverse voorbeeldfoto's van modellen, kleding en sferen, netjes op de computer samen geplakt.  Tegenwoordig gaat het dan vooral om een afbeelding die via social media of e-mail wordt verzonden.

Grappig genoeg zijn heel vaak zijn de foto's nog voorzien van een watermerk tegen illegaal kopiëren van de stockfotosite waar ze van afkomstig zijn. Gewoon glashard gekopieerd....Je weet wel, die zelfde praktijk waar diezelfde fotografen altijd zo tegen zijn. :-). En juist dit soort halfslachtigheid doet veel mensen bij het gebruik van een moodboard de wenkbrauwen fronsen.

Toch kan het handig zijn

Stappen we over deze bezwaren heen dan kan een moodboard op zich voor zowel de fotograaf als het model handige kanten hebben om mee te werken. Het moodboard moet dan niet als een soort rigide voorschrift gebruikt worden maar als richtlijn. Bijvoorbeeld om het model ook een idee te geven wat ze moet meenemen. En voor de fotograaf om van te voren het thema te bepalen. Of om het tijdens de shoot als een soort  leidraad te hanteren.

Script of moodboard?

Is er voldoende tijd beschikbaar dan kan ook in de richting van een script gedacht worden zoals dat in de film- en videowereld wordt gebruikt. Maar het schrijven / vormgeven van een script is een tijdrovende en daarmee kostbare aangelegenheid wat zeker voor een amateurshoot niet lonend is. Het voordeel is dat een script veel eenduidiger gemaakt kan worden dan met een moodboard.