Pagina's

vrijdag 18 januari 2019

Cosplay

Cosplay

Komt uit het verre oosten

Cosplay is een samentrekking van de woorden Costume en Play, waarmee al direct duidelijk is waar we het moeten zoeken.  Bij de Japanse (en in wat ruimere zin de aziatische) subcultuur cosplay verkleedt het model zich als een figuur uit een computerspel , uit een speelfilm of als een figuur uit een manga of anime-strip. Iets wat bij cosplay vrij veel voorkomt is het verschijnsen dat een mannenrol door een vrouw wordt gespeeld en omgekeerd.
Cosplay


Meer acteur dan model

Men spreekt bij cosplay vaak niet zozeer meer van een model maar van cosplayspeler omdat men zich dusdanig in de rol inbeeldt dat men inderdaad een rol speelt. Cosplay wordt ook buiten de fotografiewereld driftig beoefend, bijvoorbeeld op speciale festivals.

Je komt het steeds meer tegen

Was cosplay vroeger iets volslagen onbekends in deze regio, tegenwoordig komen we op fotografieforums de verzoeken om een cosplay shoot nog wel eens tegen. Het is duidelijk een vorm van model staan voor modellen die iets hebben met kostuums, acteren en rollen spelen. Een acteursachtergrond is vaak wel handig om teleurstelling tijdens de shoot te voorkomen.

Het kostuum is van groot belang

De gebruikte kostuums bij Cosplay lopen zeer sterk uiteen. Ze kunnen variëren van een eenvoudig kostuum tot zeer gedetailleerde kostuums waar enorm veel tijd in gestoken is. Want door het specifieke karakter hebben we het hier natuurlijk niet over kleding die even in de dorpsstraat gekocht kan worden bij de plaatselijk winkelketen. Juist dit zelf maken schept wel voor een band tussen de cosplay spelers.

Make-up en schmink spelen een belangrijke rol 

Dat zaken als een uitgebreide make-up of schmink een enorme rol spelen zal duidelijk zijn. Ook een pruik is een onderdeel dat vrijwel niet gemist kan worden als andere personages uitgebeeld moeten worden. En natuurlijk allerlei rekwisieten die sterk afhankelijk zijn van de te spelen rol.

Let op de speciale contactlenzen

Omdat animefiguren vaak met extreem grote ogen getekend worden zijn er voor cosplayspelers inmiddels speciale contactlenzen te verkrijgen omdat getekende effect zo goed mogelijk in realiteit na te bootsen.