Pagina's

vrijdag 18 januari 2019

Realisme versus tv

Realisme versus tv 


Modelwerk is populair op tv

De laatste jaren zijn de tv-programma’s als “America’s next topmodel” en de Nederlandse klonen daarvan als paddestoelen uit de grond gevlogen. Het probleem is dat deze programma’s een volkomen vertekend beeld neerzetten van de modellenwereld.

Veel vrouwen (en wat minder mannen) willen model worden. 

Als je model wilt worden dan moet je je realiseren dat het grootste deel van de vrouwen (en een kleiner deel van de mannen) die ambitie heeft. Je gaat dus nogal wat concurrentie krijgen. En iedereen vindt uiteraard zichzelf de beste. Net als jij. En laten we wel wezen, als je geen ambitie hebt ga je er natuurlijk nooit komen, dus een slechte eigenschap is dat helemaal niet.

Er gaan er maar een paar slagen

Het aantal daarvan dat ooit voor een cameralens komt is al klein. Het deel daarvan dat het tot betaald model schopt is nog veel kleiner. Het deel van de betaalde modellen dat van modelwerk kan leven is daar weer een gedeelte van. En het aantal modellen dat het tot internationaal topmodel schopt is enkele tientallen. Wereldwijd! Je moet dus nogal wat concurrenten achter je laten om tot de tot door te dringen.

Realisme versus tv

Je komt niet in een gemakkelijke wereld terecht

Je komt terecht in een keiharde wereld waar afgunst en jaloezie de voornaamste drijfveren zijn. Elkaar tot aan de grond afbranden is uitermate populair. Daar moet je dus wel tegen kunnen. Alleen de allerhardste types gaan het overleven. De meesten haken af.

Vergeet het luxe leventje. Het is keihard werken en afzien

En dan heeft men door alle tv het idee dat een model een soort luxeleventje in exotische oorden heeft. Nu, vergeet ook dat maar. Ben je eenmaal geslaagd dan is het keihard werken. De opdrachtgever wil waar voor zijn geld. Meestal fungeer je als uithangbord voor reclame, als aandachtstrekker voor een tijdschrift of domweg als levende klerenhanger. Met name dat laatste stelt dus nog een aantal andere eisen. Denk aan verplicht sporten, je gewicht op een laag peil houden, weinig en vooral gezond eten. Prima allemaal, maar je moet er wel zin in hebben.

Dromen mag je best najagen

Kortom, als je model wilt worden, jaag dan rustig je droom achterna. Doe het vooral. Als het niet lukt is dat jammer. Maar als je niets probeert lukt het zeker niet. Maar blijf wel realistisch. Die droom is misschien veel minder mooi en romantisch dan je denkt.